SERHAT GÖK - İTAAT, İSYAN

İsyan ve itaat… İnsanın ve tarihinin mücadelesinin anahtarları… Tarihin seyri isyan ve itaatin diyalektik mücadelesiyle ilerliyor.

Neye isyan etmeli? Neye itaat etmeli? Biz bu diyalektik mücadelede hangi tarafta olacağız? Zor sorular…

İnsan, yaşamak cezalısı… Hikâyesi Cennette başlıyor. İlk isyan, ilk itaat Cennette başlıyor. Cennette yapıp ettiklerinin karşılığında yaşamakla cezalandırılıyor. Yaşamak cezalısı olmak… Bir isyanın neticesi...

Dünya insan için imtihan yeridir. İmtihan isyanla itaat arasında sırdır. İnsan mahlûktur ve Allah’a itaat, nefsine isyan ettiğinde Eşref-i Mahlûkat oluyor. Öyleyse Cennette isyanı öğrenen insanoğlu, düşmüş olduğu dünyada onu nefsine karşı kullanmayı bilmeli. Nefsin arzularına isyan etmeli…

Modern dünya insanda doğuştan var olan isyan ve itaat olgularını kendi lehine kullanmaktadır. İnsan, Modern yaşamla nefsine ve arzularına itaat edip tüketim sektörünün metası haline gelmektedir. Yine Allah’a ve dinine isyan etmek durumunda bırakılarak kurulan modern düzene köle olmaklığa sürüklenmektedir. Böylelikle dünya giderek insansızlaşmaktadır.

Ne yapmalı? İsyan ve itaat olgularını gözden geçirmeli ve diyalektiğin muhataplarını iğdiş edilmiş aklımıza belletmeliyiz. Unutmamalıyız ki bizler bu dünyada kalıcı değiliz. Dünyanın malayani zevklerine itaat ederek süslü zincirlere kendimizi bağlamamalıyız. Yaşamak fiilini doğru anlamalıyız. Yunus’un deyişiyle:

“Yürü fani dünya, sana gelende gülmüş var mıdır?” diyebilmeliyiz.

Yorumlar

  1. Çok güzel ve haklı bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Bugün varız yarın yokuz yaşamını, yaptıklarını gözden geçirmeli insan.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır. Teşekkür ederiz.

Müfîd Ne Demektir?

İfâde eden, meramı güzel anlatan. Mânalı, mânidâr. Faydalı, faydayı mucib olan. Mütâlâsından istifade olunan.