KORAY KAYTANCI - EĞİTİMDE ÖNEMLİ OLAN

Gerek donanımı gerekse ahlaki duruşuyla çok kıymet verdiğim, tertemiz bir kalbi olan ve halen hukuk fakültesinde okuyan bir öğrencimle, geçen aylarda öğretmenler günü dolayısıyla aradığı için telefonla görüşüyorduk. Liseden beri her zaman daha adil bir toplum oluşabilmesi için ben ne yapabilirim derdindeydi ve hukuk fakültesine de bu amaçla gitmişti. Bu konuşmamızda kendisinin de üzüldüğü bazı şeyler söyledi. Söyledikleri şunlardı:"... hocam gerek fakültedeki hocalar gerekse hukukçulardan oluşan çevrem ben idealistlikten, haksızlıklarla mücadele edip haklı ve güçsüzlerin her zaman kollanması gerektiğini söylediğim zaman burun kıvırıyorlar. Staj yaptığım avukat bariz bir şekilde haksız olan birini savunacaktı. Ben de hocam ama bu kişi haksız değil mi onu neden savunuyoruz dediğim zaman, bizim için haklı haksız yoktur, bizim için para vardır, bu savunmayı yaptığımızda 10 bin TL kazanacağız buna odaklanmalıyız" dediğini söyledi. Ve öğrencim üzülerek, hocam galiba ben de bu yöne doğru biraz değiştim dedi. Ben de ona "eğer sende nokta kadar hakkım varsa ve haksızlıklarla mücadele amacından vazgeçerek sadece para kazanmak için hukukçuluk yapacaksan hakkımı helal etmem sana…”dedim…

Demem o ki eğitim sisteminin farklı kademelerindeki kendisi küçük ama gölgesi büyük olabilen insanlar öğrencilerin duruş ve idealistliklerine zarar verebiliyorlar… Bu pencereden hareketle maalesef bir öğrencisi tarafından öldürülen Ceren Damar hoca'nın eşinin söylediği şu ifadelere tekrar kulak vermekte fayda var: "Benim genç arkadaşlarımdan küçük bir istirhamım var. Arkadaşlar, bunu söylemek benim haddime düşmez ama iyi bir hukukçu, iyi bir mühendis, iyi bir doktor değil iyi bir insan olmaya çalışın. En önemlisi bu. İnsanları sevin ve hiçbir zaman kötülüğe kötülükle cevap vermeyin..."

Bu süreçten kendi adıma çıkarabileceğim ders de galiba şu: İnsanlar sizin söylediklerinizi değil yaptıklarınızı örnek alır düsturundan hareketle; idealist, adil ve kötülüklere bile iyilikle cevap verebilen bir eğitimci olup öğrencileri de bu şekilde yetiştirebilmek dileğiyle.

Yorumlar

  1. Çok haklı, çok düşünceli ve evrensel değer yargısına hitap eden bir yazı olmuş hocam. Elinize sağlık 👍

    YanıtlaSil
  2. Hocam elinize sağlık cidden çok önemli ve üstünde durulması gereken bir konu...

    YanıtlaSil
  3. Hocam ellerinize sağlık. Böyle konularda bilgilendirilmemiz gerekiyor...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır. Teşekkür ederiz.

Müfîd Ne Demektir?

İfâde eden, meramı güzel anlatan. Mânalı, mânidâr. Faydalı, faydayı mucib olan. Mütâlâsından istifade olunan.