OSMAN BAKAR - İSLÂM BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ

İslâm Bilim Tarihi ve Felsefesi isimli bu eserde yer alan makaleler, İslâm Dünyasında hicrî 3. asırdan itibaren geliştirilen farklı ilimlerin ardındaki ilkeleri ve İslâmî eğitimin farklı şubeleriyle alâkalı olarak bilimin yerini ele almaktadırlar.

Profesör Osman Bakar, İslâm Bilimini tarif ederken, bu ilimlerin organik olarak İslâm'ın temel öğretileriyle nasıl alâkalı olduklarını göstermektedir. İslâm Bilim Tarihi ve Felsefesi, tüm tabiî ve riyâzî ilimleri kapsayarak İslâm Biliminin modern bilimle olan ortak yönlerini tasvir etmektedir: dilinin rasyonel tabiatı, bilimsel ve deneysel araştırma yöntemlerinin adaptasyonu ve bilimsel uygulamaları, organizasyonları ve kurumlarının uluslararası karakteri.

Bununla birlikte Osman Bakar, ayrıca İslâm'ın bilime yaklaşımının seküler modern yaklaşımdan nasıl farklılaştığının da altını çizmektedir. İslâm'ın metafizikî, kozmolojik, epistemolojik, etik ve ahlâkî ilkeleri üzerine bina edilmiş olan İslâm Bilimi, modern bilimden birkaç açıdan farklı olan hedef ve metodolojik ilkeleri adapte etmiştir. İslâm Bilim Tarihi ve Felsefesi'nin en ilgi çekici yönü, disiplinler arası karakteridir. Bu eser bilgi problemiyle tüm boyutlarıyla alâkadar olan kişiler için büyük önem arz etmektedir.

Müfîd Ne Demektir?

İfâde eden, meramı güzel anlatan. Mânalı, mânidâr. Faydalı, faydayı mucib olan. Mütâlâsından istifade olunan.