ENGİN ERDEMİR - BİR ÖLÜMÜN ARDINDAN SÖYLENECEK BİR KAÇ SÖZ

Bir öğrencimin vefatını bu sabah itibariyle büyük bir teessür ile öğrendim. Çok efendi, ve aktif bir gençti. Allah rahmet eylesin, sevenlerine de sabır versin. Bununla bağlantılı olarak birkaç kelâm etmezsem hesabını veremeyeceğimden korkarım.

Anne baba olmak çocuğunuzla bir arkadaşlık ilişkisi geliştirmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Çocuğunuzla arkadaş olmayın. Size bunları aşılayan uyarıcılardan (tv, kitap vs.) derhal uzaklaşın ve çocuklarınızın dünyasında anne-baba olmaktan başka bir konum istemeyin.

Çocuklarınıza verdiğiniz paranın kuruşuna kadar hesabını sorun, çekinmeyin. Çünkü bağımlılık yapıcı maddelerin birçoğu artık o kuruşların kısa sürede birikmesiyle elde edilebiliyor.

Çocuğunuza 2 yaştan 18’e kadar aldığınız hiçbir teknolojik aletin ve iletişim aracının sizin tarafınızdan itildiği yalnızlığına çare olmayacağını bilin. Şunu kafanıza sokun: Gençler, sanal ile gerçeğin arasında fark kalmadığında bir boşluk içinde ve sallantıda yaşamaya başlıyor.

Çocuğunuzun arkadaş çevresini, sosyal yaşantılarını, eğitim durumunu elinizden geldenin fazlasıyla takip edin. Yoksa Allah muhafaza bir süre sonra hiç duymak istemediğiniz bilgileri, hiç bulunmak istemediğiniz ortamlarda duymak zorunda kalabiliyorsunuz.

Eşinizle sorunlarınızı ertelemeyin ve kesin çözüm olarak ayrılığı görmeyin. Sağlıklı karar alabilen bireyler olamadığınız müddetçe bunun sonucuna çocuklarınız katlanacaktır, bunu aklınızdan çıkarmayın.

Çocuğunuzu ilgisiz bırakmayın, ilgiden dolayı sıkmayın. Onu dinleyin ve kendinizi dinletin. Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Yoksa bilgenin deyimiyle bir yolun ortasında mahvolacak gibiyiz.

Yorumlar

Müfîd Ne Demektir?

İfâde eden, meramı güzel anlatan. Mânalı, mânidâr. Faydalı, faydayı mucib olan. Mütâlâsından istifade olunan.